Lumea Culinara

Purim - urechiuse dulci si vesele

0

A fost o data ca niciodata... cu 6 secole inainte ca Cristos sa se fi nascut, in frumoasa capitala a imperiului persan, in Susa a existat o femeie care a schimbat cursul istoriei cu curajul si inteligenta ei. Numele ei era Estera, etnia ei - evreica; atu-ul ei - frumusetea si dragostea. 

Estera a fost dusa cu forta in palatul lui Ahasverosh, sau Xerxex asa cum il cunoaste istoria. Acesta isi cauta o noua sotie. Era atat de frumoasa incat pentru frumusetea ei a fost aleasa sa-l slujeasca pe rege ca sotie. Era orfana. O crescuse unchiul ei, Mardoheu, un evreu care odata salvase viata imparatului Xerxes. Odata ajunsa imparateasa, Estera s-a confruntat cu o situatie in care viata ei si a poporului ei a fost amenintata de ministrul Hamman, al doilea ca functie si putere in stata dupa imparat. Si cu riscul vietii s-a dus la imparat fara a fi fost chemata. Dupa 3 zile de petrecere Estera dezvaluie tradarea lui Hamman si isi salveaza poporul. Hamman este condamnat la moarte. 

Sarbatoarea nascuta din aceasta intamplare se numeste de atunci incoace in traditia evreiasca, Purim. In acest an este sarbatorita in 28 februarie - 1 martie. E sarbatoarea fericirii, a copilariei, a veseliei si a costumelor. 
 E sarbatoarea muzicii si a libertatii. Si de ce n-ar fi si sarbatoarea femeii avand in vedere ca in centrul ei se afla tocmai o femeie?

La sfarsitul filmului despre muzica Klezmer veti auzi de mai multe ori cuvantul "Romanaia". Intr-o zi am sa va spun si de ce. Dar pentru a ne intoarce la sarbatoarea noastra.... 

Ca toate sarbatorile, nici Purim nu putea fi o sarbatoare adevarata fara sa aiba pe masa sa o prajiturica. Prajitura traditionala de Purim este Hummentaschen, sau "urechile lui Hamman". 

E o prajiturica vesela, super-simpatica si cu siguranta o prajitura care se face repede, e foarte gustoasa si pofticioasa. 

Ingrediente:
250 gr unt nesarat
500 gr zahar
2 linguri de coaja de portocala razuita
2 oua
925 gr faina
2 pliculete de praf de copt
1/2 lingurita de sare

Crema de mac:
250 gr seminte de mac
250 ml lapte
50 ml apa fierbinte
125 gr zahar
50 gr stafide taiate marunt
25 ml miere
1 lingura de coaja de portocala rasa
1/4 lingura scortisoara
un picut de sare

Cum se face?
1. Amesteca untul pana se face ca o crema pufoasa si adauga apoi si zaharul. Amesteca-le pana devin o crema fina si se topeste zaharul apoi adauga faina, praful de copt, sarea, coaja de portocala si amesteca din nou. La sfarsit adauga si ouale si dupa fiecare ou amesteca bine. Lasa aluatul la rece pentru 30 de minute inainte sa-l lucrezi; 
2. pune la fiert macul in lapte si adauga si zaharul. De indata ce da in clocot, adauga si stafidele si scortisoara, apoi coaja de portocala si mai lasa sa fiarba incet inca putin. Pune apa fierbinte in miere ca s-o diluezi, daca e cazul si apoi pune mierea in amestecul de mac.  Lasa la racit si amesteca din cand in cand, ca sa se formeze o crema destul de consistenta.
3. Intinde aluatul intr-o foaie nu mai groasa de 0,5 mm si taie-l in cercuri cu un pahar sau cu o forma rotunda. In mijlocul fiecarui cerc pune 1/2 lingura din compozitia de mac, sau o marmelada dupa gust in care ai adaugat seminte de nuci si bucatele de stafide, apoi inchide cercurile in tre parti, in asa fel ca sa formeze un fel de palarioara, sau urechiuse.





3. Puna 1/2 sau 2/3 lingura de crema de mac, sau marmelada in mijlocul cercului de aluat.

4. Pentru a forma triunghiul, ridica partea dreapta si cea stanga a cercului si uneste-le ca in imagine. 
5. Ridica si ultima parte si lipeste-le bine pe toate. 
6. Lasa la copt pentru aprox. 20 minute, in cuptorul incalzit dinainte.

desen preluat de pe: http://www.chabad.org

Pofta buna!

0 Comentezi?:

Trimiteți un comentariu